
MUHARREM ORUCU
Müslümanlar arasında farklı zamanlarda çeÅŸitli sebeplerle düzenli olarak oruç tutulduÄŸu görülür. Muharrem orucu da bunlardan biridir. Muharrem kelimesi sözlükte, haram olan, kutsal kabul edilen gibi anlamlara gelir. Dini bir terim olarak muharrem, hicri takvime göre senenin ilk ayına verilen addır. Bu ayda tutulan oruca da muharrem orucu denir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed muharremi "Allah'ın ayı" olarak nitelendirmiÅŸtir. Muharrem ayına ve bu ayda oruç tutmaya önem vermiÅŸtir. Genellikle muharremin 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutmuÅŸtur. Peygamberimiz konuyla ilgili hadisinde ÅŸöyle buyurarak muharrem ayında oruç tutmaya teÅŸvik etmiÅŸtir:
"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'u teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur."
Muharrem ayını önemli kılan bazı unsurlar ÅŸunlardır;
*AÅŸure gününün bu ayın içerisinde yer alması. AÅŸure gününde gerçekleÅŸen önemli olaylar vardır. Bunlar;
*Hz. Adem'in tövbesi bu günde kabul edilmiÅŸ,
*Nuh tufanı bugün sona ermiÅŸ,
*Hz. Ä°brahim bugün ateÅŸten kurtulmuÅŸ,
*Hz. Musa ve ona inananlar Firavun'un zulmünden bugün kurtulmuÅŸ,
*Hz. Ä°sa bugün dünyaya gelmiÅŸ,
*Kerbela'da Hz. Hüseyin ve onun ailesinden bazı kiÅŸiler aç ve susuz bırakılarak katledilmiÅŸtir.
Kerbela olayı mezhep farkı gözetmeksizin bütün müslümanları derinden etkilemiÅŸtir. Alevi-BektaÅŸiler Kerbela Olayı'nın gerçekleÅŸtiÄŸi muharrem ayını "matem ayı" olarak nitelendirmektedirler. Hz. Hüseyin ve evladının yaÅŸadığı acı nedeniyle muharrem ayının ilk 12 günü su içmemekte, kurban kesmemekte ve her türlü eÄŸlenceden uzak durmaktadırlar. Muharrem ayının 13.gününde ise Kerbela'dan saÄŸ kurtulan Hz. Hüseyin'in oÄŸlu hatırasına ÅŸükür kurbanı kesmekte ve aÅŸure piÅŸirip dağıtmaktadırlar.
​